Първите онлайн обществени поръчки ще са в здравния сектор 09.07 | 18:15

Търговете в интернет ще стартират след три месеца

От Мина Стойчева

Първите онлайн централизирани обществени поръчки ще бъдат реализирани за проекти в сектора на здравеопазването. Това стана ясно след като кабинетът одобри Стратегията за развитие на сектора на обществените поръчки днес.

"Сектор здравеопазване е първият, който ще е обект на поръчките, тъй като там проблемите с обществените поръчки са най-големи", коментира вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Здравният министър Таня Андреева обяви, че интернет търговете ще стартират след три месеца. Тя подчерта, че те ще включват всички медицински продукти, заедно с лекарства, болнични консумативии продукти, доставчици на храна и напитки за лечебните заведения, доставка на медицинска апаратура и оборудване и др.

От своя страна правосъдният министър Зинаида Златанова подчерта, че сред изискванията на Европейския съюз за отпускане на средства от фондовете е да бъдат започнати реформи най-късно до началото на 2016 г. В това число влизат и такива в здравния сектор, информира 3e-news.

Златанова припомни, че от съюза изискват въвеждането на ново законодателство в областта на обществените поръчки, което да отговаря на европейските норми.

Най-четени