Пътуваме по-малко с влак 28.08 | 13:59

Международния превоз на товари расте

От Кристиан Костурков

Българите са пътували по-малко с обществен транспорт през второто тримесечие на т.г. Това отчитат от Националния статистически институт. За периода април-юни 2015 г. общо превозените пътници от сухопътния, водния и жп транспорта намаляват 0.5% спрямо същото тримесечие на предходната година.

Спадът обаче се дължи единствено на железопътния транспорт. През разглеждания период с влак са пътували със 7.6% по-малко хора спрямо аналогичния през м.г. Намаление на пътниците се наблюдава и при градския електротранспорт (трамваи, тролейбуси и метро) – с 2.8%. От трите вида ръст има единствено при ползвалите метро, които са с 5.4 на сто повече спрямо второто тримесечие на 2014 г.

При останалите видове транспорт се отчита увеличение. При автобусния то е с 1.2%, но рекордьор е водният, който са използвали с 28 на сто повече пътници.

По предварителни данни на НСИ през второто тримесечие на 2015 г. в сравнение със съответното на 2014 г. е регистрирано увеличение и при превозените товари. То е общо 12.7%. При сухопътния транспорт ръстът е с 12.5%. Увеличение се наблюдава както при вътрешните, така и при международните превози. По-сериозен ръст обаче отчита водния транспорт. Там увеличението се дължи както на по-голямото количество превозени товари, но и на увеличеното средно превозно разстояние.

Водещи

Най-четени