Работещите в енергетиката няма да бъдат включвани в регистри 27.03 | 10:30

Това предвиждат част от промените в Закона за енергията от ВЕИ

От Елица Елефтерова

Парламентът гласува да отпадне регулаторният режим за вписване в регистър на лицата, които монтират, поддържат, ремонтират и преустройват съоръжения в енергийни обекти.

Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Законопроектът е в изпълнение на втория пакет от мерки на Министерския съвет за намаляване на регулаторната тежест, съобщава БТА.

Досега регулаторният режим създаваше изисквания за вписване в регистър на лицата, които извършват такива дейности със съоръжения в енергийни обекти с мощност до 200 kW.

Дейностите по монтиране, поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения в енергийни обекти не са свързани с висок риск, а безопасността се осигурява чрез изискването за специална професионална квалификация, посочва вносителят.

С измененията се променя и Законът за енергийната ефективност. Направените промени ще намалят броя на документите, които се изискват при подаване на заявление за вписване в публичните регистри на Агенцията за устойчиво енергийно развитие на хората, които извършват дейности по обследването за енергийна ефективност, сертифицирането на сгради и др.

Депутатите ще продължат да обсъждат и гласуват на второ четене Закона за Сметната палата. В дневния ред е предвидено и второто четене на промени в Закона за потребителския кредит. 

Водещи

Най-четени