Работниците от ВМЗ-Сопот си взимат всички заплати до края на месеца 07.01 | 16:20

До 23 януари МС решава за приватизацията на завода

От Ралица Стоянова

Плащат всички дължими заплати на работещите във ВМЗ-Сопот до края на януари. Това съобщи на брифинг министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и с представители на синдикатите.

До 23 януари ще има решение на Министерски съвет за приватизацията на ВМЗ-Сопот, каза от своя страна икономическият министър Делян Добрев. До тази дата изпълнителният директор на фирмата-купувач е поел ангажимент за частични плащания на работещите, посочи пък Младенов, цитиран от БТА.

До 11 януари единствената одобрена фирма ще подаде в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обвързваща оферта и финансови гаранции. На 15 януари агенцията ще представи обвързващата оферта в икономическото министерство, след което Добрев пое ангажимент в срок от три дни да я внесе за обсъждане в Министерски съвет.

"Това е единственото решение на проблемите на предприятието", каза той.

Новият собственик на ВМЗ няма да има право да съкращава работници, каза изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов, цитиран от БНР. Ако новият собственик на ВМЗ започне някакви съкращения, той ще дължи неустойки към държавата. Всяко едно лице, което е съкратено или уволнено без негово съгласие, ще може да предприеме съдебни действия, обясни Караниколов.

До края на тази работна седмица от агенцията очакват обвързваща оферта от единствения кандидат за завода фирма "Емко" ЕООД. Офертата задължително трябва да предвижда погасяването на всички публични задължения като стойност. Това включва и задълженията на завода към работниците.

Водещи

Най-четени