Радев: Австрийските инвестиции носят и прогресивен бизнес модел в България 03.05 | 18:10

До 1.2 млрд. евро е стокообменът ни за миналата година

От iNews.bg

България не измерва присъствието на австрийския бизнес в България само със сухите цифри във финансово изражение. Това присъствие има много по-голям ефект, тъй като е дългосрочно и спомага за развитие на нова бизнес среда у нас. Това заяви държавният глава Румен Радев пред участниците в Българо-австрийски бизнес форум, който се състои днес в София. В проявата участва и президентът на Австрия Александър Ван дер Белен, който е у нас по покана на българския си колега.

1.2 млрд. евро е стокообменът между двете държави за изминалата година. По думите на президента по-ценно от статистиката обаче е фактът, че голяма част от австрийските предприемачи у нас инвестират в "създаването реални работни места, както и във въвеждането на дуалното обучение". Присъствието им спомага за развитие на нова бизнес среда в България, за налагане на един прогресивен бизнес модел, нов модел на обществени отношения, на много по-голяма административна ефективност, с което помага и на българското правителство, заяви Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че България и Австрия поддържат интензивен диалог и двустранните отношения стават все по-координирани и по-успешни, особено в рамките на ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. "Отношенията между Австрия и България винаги са почивали на приятелска основа и на взаимното доверие", заяви Радев, като допълни, че присъствието на австрийския бизнес в България е доказателство за това.

България е и ще бъде все по-атрактивна бизнес дестинация, посочи пред участниците във форума Румен Радев. Сред предимствата на страната ни президентът посочи геостратегическото положение, достъп до различни пазари, коректността като партньори. Фискалната и макроикономическата стабилност, високият кредитен рейтинг и квалифицираната работна ръка са също фактори, от които австрийският бизнес може да се възползва, посочи държавният глава.

България се превръща в една от водещите държави в Европа в областта на информационните и комуникационните технологии и продължава да се развива изключително добре в това отношение, заяви Румен Радев. Президентът открои и възможностите, които страната ни предлага в сферата на строителството, селското стопанство, транспорта. "Не можем да говорим за "Европа на бъдещето", ако нямаме адекватна свързаност – транспортна, енергийна, дигитална. В това отношение България полага огромни усилия и заедно с вас можем да направим още повече, заедно да бъдем много по-ефективни", обърна се президентът към австрийските инвеститори.

Австрийският президент също отчете положителното развитие у нас на сектора на информационните технологии. Австрия и България имат много интензивни дипломатически отношения и това не е необичайно предвид факта, че двете ни страни последователно поемат ротационното председателство на Съвета на ЕС, заяви Александър Ван дер Белен.

Водещи

Най-четени