Развързали сме кесиите по Великден 24.04 | 21:40

За пътувания, заведения, агнешко и козунаци българинът е пръснал около 1 млрд. лева

От Георги Георгиев

Парите, които българите са похарчили за хотели, ресторанти и екскурзии и храна за празничната трапеза през дните около Великден, вероятно ще достигнат до сумата от 1 млрд. лева, сочат предварителни оценки, направени от "Стандарт" на базата на различни отчети.

Според данните от подадените до момента отчети от касовите апарати към Националната агенция за приходи (НАП), една трета от хотелите, хижите, ресторантите и питейните заведения в страната са реализирали оборот от 240 млн. лв. само през двете седмици преди Великден.

Това би означава, че оборотът на всички места за настаняване, ресторанти и питейни заведения в страната е приблизително 700 млн. лв. Точни данни ще има след десетина дни, когато в НАП постъпят отчетите от всички касови апарати, коментират от изданието.

В тази сума обаче не влизат разходите ни за бензин по време на празниците, за билети за влакове и автобуси до родните ни места, както и парите за агнешко месо, козунаци и яйца за домашната трапеза. В сметката не влизат и разходите, които българите са направили по време на пътуванията си в чужбина.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма, сънародниците ни са изхарчили над 70 млн. лв. за туристически пакети у нас и още 60 млн. лв. за екскурзии в чужбина по време на почивните дни около Великден.

Ако към сумата от 700 млн. лв. се добавят и разходите за път, за домашната трапеза на Великден, както и за покупки и ресторанти по време на екскурзиите в чужбина, общата сума на похарчените пари за празника ще надмине 1 млрд. лв.

Водещи

Най-четени