Разделят транспортните фирми на пътнически и товарни 28.10 | 15:49

Една компания ще има право на само на един вид лиценз, решиха депутатите

От iNews.bg

Транспортните фирми у нас вероятно ще се наложи да регистрират свои дъщерни дружества. Това се отнася до компаниите, които в момента осъществяват едновременно пътнически и товарни превози. Според приетите днес на първо четене от депутатите промени в закона обаче това вече няма да бъде позволено. Всяка фирма от бранша ще трябва да си избере с какъв точно вид транспорт ще иска да се занимава. И съответно да получи лиценз само за единия. Ако в момента някоя компания, каквито има не една и две, притежава лицензи за пътнически и товарни превози, ще трябва да се откаже от единия. Едва ли обаче тя ще жертва доброволно част от собствения си бизнес. Затова по всяка вероятност превозвачите, притежаващи двата вида лиценз, ще регистриран свое дъщерно дружество, което да поеме единия тип транспорт.

Причината за приетите от парламента промени е, че при сегашното положение, един и същи превозвач може да има два лиценза, с които са му предоставени едни и същи права по отношение на превозите на територията на страната. На практика в тези случаи никога не може да се определи при извършването на конкретен превоз по кой от двата лиценза превозвачът черпи права, което изключително затруднява извършването на контрола, са част от мотивите за изменението на закона, предаде БНР.

Според депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев тези перки са насочени срещу незаконната търговска дейност, срещу хитреците, които се опитват да изкарват пари на гърба на разработени линии като тръгват малко преди определени превозвачи, за да могат да им вземат част от бизнеса.

Водещи

Най-четени