Разрешиха до 10% офшорна собственост в капитала на банки и дружества 15.06 | 16:26

ЕК скастри страната за рестриктивния закон на Цонев и Пеевски

От iNews.bg

От 1 юли офшорната собственост в редица бизнес сектори у нас ще бъде разрешена до 10% от капитала на дружеството. Това гласи окончатечно одобрена от парламента промяна в Закона за изменение и допълнение на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици, по-известен като Закона за офшорките. 

Законът бе изготвен и приет по времето на Пламен Орешарски по предложение на депутатите от управляващата тогава ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. С него се забрани на фирми, регистрирани в офшорни зони, да участват в банки, застрахователни компании и пенсионни фондове, в концесии, в обществени поръчки, в медии, в спортни клубове, в енергийни и хазартни дружества, в приватизационни сделки и много др. Забраната важеше независимо от размера на офшорния дял в капитала на фирмата.

В края на миналата година Министерският съвет внесе промени, с които все пак се разрешава минимално офшорно участие – до 10%. Тогава обаче предложеният текст не даваше ясни гаранции, че собствеността няма да се раздроби на множество офшорни участия с до 10%, което да обезсмисли забраната. Депутати от Реформаторския блок обаче внесоха поправки, с които ясно се записа, че прагът от 10% ще се прилага общо за всички офшорни дружества, участващи в капитала на дадена компания.

Причината за поправките са съображения на Брюксел, според които действащият режим за придобиване на собственост от офшорките е твърде рестриктивен, защото една банка не може да продаде дори една акция на офшорно дружество. Според ЕК това нарушава един от основните принципи на ЕС за свободно движение на капитали.

Въпреки рестриктивния закон обаче голяма част от българската икономика продължава да се държи от офшорки, а основните критики към т. нар. закон за офшорките са, че той на практика не се прилага.  

Най-четени