Разходите за ток падат след газификацията в Сандански 25.11 | 16:07

Всяко семейство би спестило повече от 500 лв. на година

От Десислава Маданска

Разходите за отопление с електрическа енергия ще бъдат намалени след газификацията на Сандански. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев, който е на посещение в града. По думите сред ползите са и повишаване на енергийната ефективност и спазване на нормите за опазване на околната среда.

По думите му реализацията на този важен и успешен проект е от ключово значение както за битовите, така и за индустриалните потребители в района. Според него наличието на природен газ ще привлече и инвеститорския интерес в региона, което ще гарантира разкриването на нови работни места.

Според направените изчисления всяко семейство би спестило повече от 500 лв. на година, ако използва природен газ вместо електроенергия.

Изградената на територията на Сандански газопреносна мрежа има капацитет да снабдява 4 000 битови потребители, повече от 40 обществено-административни сгради и 24 предприятия.

"Преди десет дни успешно защитих важен проект пред Европейската комисия, Съвета на донорите на "Международен фонд Козлодуй” и Европейската банка за възстановяване и развитие за допълнителни средства за газифициране на български домакинства”, припомни икономическият министър.

По думите му това ще даде възможност на още 10 000 домакинства да използват природен газ за отопление.

Водещи

Най-четени