Разходите за труд на работодателите у нас растат 19.03 | 12:19

На годишна база увеличението през четвъртото тримесечие на 2011 година е от 9,7%

От Ивайло Ачев

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) за четвърто тримесечие на миналата година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 9,7% спрямо четвъртото тримесечие на 2010 година.

В сектора на индустрията увеличението е 6,6%, при услугите - 17,4%, а в строителството - 9,6%.

По икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2011 година най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в дейностите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 36,8%, "Професионални дейности и научни изследвания” - 29,3%, и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - 22,8%. Най-малко увеличение има при дейностите "Образование” и "Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - съответно 1% и 1,7%.

Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономически дейности "Операции с недвижими имоти” - с 10,1%, "Други дейности" - с 5,1% и "Хуманно здравеопазване и социална работа” - с 1,1%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават също с 9,7% спрямо четвърто тримесечие на 2010 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 10,5%.

По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 10,7% за "Операции с недвижими имоти” до 35,7% за "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”.

Водещи

Най-четени