Разходите на работодателите за служителите се увеличават 17.09 | 11:12

В строителството разходите на работодателите за един отработен час намаляват с 2,1%

От Ралица Стоянова

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 4,8% спрямо второто тримесечие на 2011 г., като увеличението в индустрията е 2,5%, а в услугите - 8,9%. Това сочат предварителните данни на НСИ за второто тримесечие на 2012 г.     

В строителството обаче общите разходи на работодателите за един отработен час намаляват с 2,1%. По икономически дейности през второто тримесечие на 2012 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в дейностите "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - 16,3%, "Други дейности” - 14,7%, и "Професионални дейности и научни изследвания” - 10,8%, а най-нисък - в "Държавно управление” и "Финансови и застрахователни дейности” - съответно 0,5 и 2%.

Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономически дейности "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 3,9%, и "Строителство" - с 2,1%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 5,9% спрямо второто тримесечие на 2011 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 0,2%. По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от (-3,9%) за "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” до 17,4% за "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети”. 

Най-четени