Растат продажбите на дигитални албуми 04.01 | 19:40

Като цяло обаче има общ спад в продажбите на албуми по цял свят

От Елена Кирилова

Дигиталните продажби на музика продължават да се покачват във Великобритания, сочат данните от 2011 г., но това не е достатъчно, за да предотврати общия спад в продажбите на албуми, съобщи Британската звукозаписна индустрия, цитирана от BBC.

Дигиталните албуми бележат ръст с 24%, като през изминалата година са достигнали броя от 26,6 млн. продадени копия.

Въпреки това продажбите на албуми на физически носители са спаднали с 13% до 86,2 млн. диска. Като цяло през 2011 г. са продадени с 6% по-малко музикални албуми в сравнение с 2010 г.

Британската звукозаписна индустрия обвини правителството, че се бави прекалено много с решаването на проблема с пиратството.

В общ план свалянето на музика от интернет регистрира бърз растеж през последните няколко години. Според Official Charts Company през 2007 г. само 6,2 млн. албума са били закупени във виртуалното пространство.

Тазгодишните данни сочат, че днес този брой е скочил повече от 4 пъти. Петнадесет албума дори са успели да продадат по повече от 100 000 цифрови копия. Най-популярният сред тях е "21" на Адел.

Въпреки това купувачите все още показват предпочитанията си към дисковете. Те купуват три пъти повече албуми на диск, в сравнение с тези, които се свалят директно от мрежата.

Британската звукозаписна индустрия твърди, че "физическата собственост" все още играе важна роля, но "хроничното пиратство" носи много рискове за цялата музикална индустрия.

Водещи