Растящите цени засягат цялостното производство 14.12 | 10:19

Постепенно се вдигат цените на водата, тока, заплатите и осигуровките - тогава увеличенията не са въпрос на няколко лева, заяви Димитър Зоров

От iNews

Цената на тока на свободния пазар се договаря между браншовете и фирмите. Има повишение, но то е само 6%. Електроенергията не е 100% от всички разходи, в нашия сектор е 10% от производството. Това заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в сутрешния блок на БНТ.

"Постоянно вдигаме заплати - средната заплата в нашия бранш е 800 лева. Потребителите трябва да подкрепят българското производство на месо и мляко и да купуват качествени български стоки. Така парите им ще отиват в българската икономика. Всеки мисли за по-евтиното, но не и за качеството на стоката", каза още Зоров. 

"Производителите поемат цялата тежест. Постепенно се вдигат цените на водата, тока, заплатите и осигуровките - тогава увеличенията не са въпрос на няколко лева, а засягат цялостното ни производство. Всичко по-малко се отразява доста накрая. Увеличение на цената на хляба ще има през пролетта", допълни по темата Димитър Бакалов, хлебоприозводител. 

"Проблемът на България са ниските доходи, липсата на кадри и неправилната търговия. Само в България веригите не "играят" по европейските правила. Цените на месото няма да се увеличат, поне не и до Нова година", завърши Вихрен Димитров, месопроизводител.

Водещи

Най-четени