Реколтата от слънчоглед във Видинско е слаба 23.08 | 14:17

Цената му е сравнително висока - 85 - 90 стотинки за кг, но едва ли ще покрие разходите

От Ралица Стоянова

Жътвата на слънчогледа във Видинско продължава, но резултатите са много слаби. Това съобщи Жечко Андрейнски, член на УС на Съюза на зърнопроизводителите в област Видин пред Агенция "Фокус".

Вследствие на сушата добивите са много ниски - между 80 и 150 кг от дка. В добри години средните добиви във Видинско са около 200 - 250 кг от дка. Почти в цялата област земеделските производители се оплакват от ниски добиви, обясни Андрейнски.

Лятна буря преди 2-3 седмици е повалила слънчогледа и това затруднява допълнително жътвата. Най-рано е започнало прибирането на реколтата в района на Брегово, Ново село и Видин. В общините Димово и Макреш жътвата започва сега.

През следващата седмица ще започне прибирането на царевицата. И при нея се очаква добивите да бъдат по-ниски от миналогодишните. Пролетниците, които са засети по-късно, са в по-добро състояние, каза производителят. Той обясни, че горещините не са засегнали растенията във фаза цъфтеж и има вероятност от тях да дадат бъдат получени по-добри добиви.

Цените са сравнително високи, но едва ли ще покрият разходите на производителите, коментира Андрейнски. Слънчогледът се изкупува за 85 - 90 стотинки за кг, а за царевицата в момента няма актуална цена.

Водещи

Най-четени