Решение за държавния дял в ЧЕЗ до дни 06.03 | 18:03

Гинка Върбакова е вече в Прага за започване на финалните преговори

От iNews.bg

До края на работната седмицата може да има решение за сделката за "ЧЕЗ България", което се отнася и до евентуалното придобиване на пакет акции от страна на държавата. Това стана ясно от думите на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова. "От страна на българската компания ("Инерком България" - бел.ред.) беше изразена воля да се даде възможност държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ, така че да има контролно участие. Г-жа Върбакова пое ангажимент да проведе разговор с продавача, тъй като сделката още не е финализирана. Всичко е в ръцете на продавача”, заяви Петкова, цитирана от Нова телевизия.

"Това, което аз знам, е, че компанията публично оповести, че в средата на тази седмица ще започнат тези разговори и те се надяват до края на тази седмица да бъдат финализирани”, допълни тя. "Ако има купувач, който е склонен да даде цената, която продавачът иска, то тогава това е пазарната цена и всички останали коментари на практика са излишни”, коментира още Петкова.

Според нея много по-важно било да се върнем назад във времето и да видим как се е стигнало до днешния ден, до днешните събития, още в далечната 2003 г. "Със специална стратегия на тогавашното правителство, която после е приета и от Народното събрание, е насочена единствено и само към това как да се приватизират електроразпределителните предприятия, които към този момент са били 7. Така че – специална стратегия, основен приоритет в политиката на правителството е била именно приватизацията на електроразпределителните предприятия, с основен мотив, че присъствайки в тези предприятия държавата на практика възпрепятства възможността за привличане на финансиране. Хубаво е колегите от БСП да видят тази стратегия, защото в нея е записано, че държавата ще продаде 67% от този дял, а останалите 33, държавата се ангажира да ги продаде в много кратко време. Това пише в стратегията. И още един много важен въпрос – защо точно 33, а не 34%?”, попита Петкова.

Междувременно стана ясно, че преговорите между "Инерком България” и CEZ Group относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България” започват. Пред Нова телевизия самата Гикна Върбакова обяви, че има насрочени редица срещи с продавача, които ще продължат до края на седмицата. От тях ще стане ясно дали Чехия ще даде зелена светлина на сделката.

Водещи

Най-четени