Рибата с тройно поскъпване по пътя до ресторанта 29.09 | 14:30
Купуваме калкан за 40 лв. от борсата, в заведение струва 120 лв, леферът стана бутиков
Рибата поскъпва тройно от борсата до ресторанта, показа проучване на "Телеграф" в южните курорти на морето. Най-скъпо се продават деликатесните риби като калкан, който струва 40 лв. за килограм в магазините край пристанищата. Цената му скача до 120 лв. за килограм в заведенията.
Сезон
Вече започна сезонът на есенния риболов, излиза първият сафрид, който е повече от миналата година, разказаха рибари от Созопол пред "Телеграф". "Все още обаче е много рано да се говори за увеличение в точни, конкретни проценти. Сафридът излезе преди седмица. Засега сме обнадеждени", допълниха рибари от Созопол.
В Бургас корабите доставят също основно сафрид. Има и количества барбун, уточниха търговци. Във вторник и сряда тази седмица магазините не са зареждали нови количества, защото е нямало и улов заради силния вятър, разказаха от магазин за морски дарове в Бургас.
На пазара в морския град преди дни е имало и пресен лефер, което е рядко. Тази риба се хваща в ограничени количества и почти не стига до крайния клиент, обясниха рибари. Цената на бутиковата риба върви около 25-30 лв., ако успеете да я намерите по сергиите.
Цени
Рибите, които в момента могат да се купят съвсем пресни от борсите, са сафрид и барбун. Цената им е около 10 лв. за килограм. Чернокоп в момента в морето няма и затова не се предлага пресен. Ако искате току-що уловен паламуд, също няма да може да си купите. В момента се продава само замразен и килограмът излиза също около 10 лв.
За сравнение в заведенията цените на порция риба са много по-високи, отколкото ако си я купите директно и си я приготвите вкъщи. Порция пържен сафрид от 200 грама например минава цената на килограм в магазина и струва 12 лв. За 300 грама пържен калкан ще трябва да се бръкнете с 36 лв.
В рибарските магазини обикновено предлагат и почистване. Лятото на рибната борса в Созопол някои търговци чистеха рибата безплатно, без значение от стойността на покупката. Сега други търговци са обявили цена от 5 лв. за почистване на вътрешностите на рибата, пише "Телеграф".
Водещи
-
Кашкавалът и сиренето с още един вид сертификат
Той ще гарантира качеството на продуктите
18.05 | 14:59
-
Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект
За това предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата
18.05 | 14:30
Най-четени
-
Пътнически и товарен влак се сблъскаха в Белград, 13 пострадаха
Четирима от тях са в тежко състояние
18.05 | 09:15
-
Теч на отговорите от първия модул на матурата по БЕЛ
В тази връзка МОН ще сезира ДАНС и полицията да се направи разследване за това откъде е дошъл...
18.05 | 09:45
-
Атанас Чобанов: Срещата на посланиците от ЕС с Пеевски е срамна
Разследващият журналист се отказва от проекти с европейско финансиране
18.05 | 11:00