Родните IT специалисти - най-младите в Европа 21.05 | 10:27

През 2015 г. ще се открият 900 000 работни места на европейския трудов пазар

От Мина Стойчева

Българските специалисти в IT сферата, заедно с румънските, са най-младите в Европейския съюз. Това показа проучване на водеща софтуерната компания у нас. Данните сочат, че ако в Германия професионалният опит на IT-тата е около 11 години, то у нас той е средно около 5 години.

Тепърва секторът в България се развива, но трябва да побързаме с подготовката на повече квалифицирани кадри, тъй като според изчисленията, следващата година в рамките на европейския пазар на труда ще има повече от 900 000 свободни работни места в областта на информационните технологии.

Специалисти обясняват, че обучението на нови кадри отнема от половин до една година. За това време те получават всички необходими знания и умения и са готови да започнат работа в някоя софтуерна компания веднага. За сега основните учебни заведения у нас, които подготвят бъдещи програмисти и ръководители на проекти, са Софийският университет, Нов Български университет и Техническият университет в София.

Изчисленията на проучването показват, че все повече дами завършват информационни технологии. Техният дял приближава 40%, което е доста повече от жените IT-та в европейски мащаб. За сравнение, в останалите държави съотношението между жени и мъже в сектора е около 1 : 2,5.

Оказва се обаче, че големият дял на представителки на нежния пол в сектора у нас се дължи  на интереса им към преподавателска кариера. 80% от учителите по информатика в България са жени.

 

 

 

 

Водещи

Най-четени