Румънски туристи се бутат да влязат в Гърция през Маказа 22.06 | 17:36

Километрична опашка има на българския граничен пункт

От Мария Стоянова

Най-малко един километър е опашката от автомобили, чакащи да влязат в Гърция през ГКПП "Маказа". За изминалото денонощие са преминали над 13 000 коли, като 80% от тях са с румънска регистрация.

Огромна колона от автомобили задръства пътя за южната ни съседка, а в България са влезли само 6000 превозни средства. Румънските туристи избират прохода Маказа, тъй като той е най-прекият им път към плажовете на Гърция и островите в Средиземноморието.

Запознати коментират, че в Румъния тече информационна кампания, в която се приканват пътуващите към южната ни съседка за лятната отпуска да минават именно през този пункт, предаде БНР. Към него водели нови и добре поддържани пътища, се казвало още в кампанията.

Интензивен трафик има по основния булевард "Беломорски” в Кърджали, по който се движи потокът от автомобили. Очакванията са през летния сезон Маказа да бъде вторият по натовареност пункт след Кулата, а в някои моменти и първият.

Заради натовареността на Маказа, областният управител Бисер Николов настоява да бъдат построени две допълнителни ленти на граничния пункт. Новите платна трябва да поемат увеличения трафик през активния сезон, а след това и потока от ТИР-ове.

Водещи

Най-четени