Русия врътна кранчето на Украйна 25.11 | 12:56

От „Нафтогаз“ още не са предплатили за поисканите количества газ и няма как да го получат

От iNews.bg

Доставките на руски газ за Украйна са прекратени. Това обяви председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Причина за спирането на синьото гориво са, че украинската "Нафтогаз" не е предплатила за новите количества, които са договорени между двете страни и съответно те няма да ги получат, докато съответната сума не постъпи по сметките на "Газпром", съобщава "РИА Новости".

Междувременно стана ясно, че заради падането на температурите Украйна вече е започнала да добива газ от своите хранилища. В тях обаче не е нагнетено достатъчно синьо гориво, за да бъдат покрити нуждите на страната, ако цялата зима бъде студена. Според Милер отказът на Киев да закупи руски газ създава предпоставки за застрашаване на транзита на газ за Европа.

В началото на седмицата изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов заяви, че от "Газпром" са уверили, че през тази зима няма да има риск от газова криза. От енергийния гигант посочили, че проблемите в Украйна няма да повлияят на транзита през страната и съответно на доставките към България, припомня Econ.bg.

Водещи

Най-четени