Русия приватизира "Аерофлот" 27.06 | 11:52

Руското правителство има намерение да продаде контролния пакет от акции

От Елена Коцева

Руското правителство има намерение да продаде контролния пакет от акции, който държи в най-големия авиопревозвач в страната "Аерофлот".

Намеренията за приватизацията обяви финансовият министър Алексей Кудрин, цитиран от "Интерфакс".

По думите на Кудрин, "Аерофлот" в най-близко време ще бъде включен в списъка с възможните за приватизация обекти, а самата приватизация е напълно реалистично да се случи в рамките на 3 – 5 години.

Как обаче и при какви условия ще бъде продадена държавната авиокомпания все още не е ясно.

Властите могат да пуснат акции на "Аерофлот" както на борсата, така и да решат да привличат стратегически инвеститор.

В момента правителството държи 51.17% от акциите в "Аерофлот". Още 7.28% се намират в инвеститори – физически лица, а 41.55% - в юридически лица.

Правителството започна да разширява програмата си за приватизация след като президентът Дмитрий Медведев защити политика на оттегляне на държавата от крупните икономически играчи. По думите на съветника на президента Аркадий Довркович приходите в държавата от приватизация ще се увеличат почти с 50% в сравнение с предишни години.
Така през 2012 година в държавния бюджет се планира да влязат не 300, а 450 милиарда рубли.

По-рано се съобщаваше, че сред приватизираните обекти ще попаднат и такива крупни компании като "Рус Хидро", АЛРОС, "Роснефт", както е две банки – Търговската банка и Селскостопанската банка.

Все още точно за тези обекти обаче няма яснота дали правителството е стигнало до окончателно решение за приватизацията им.

Водещи

Най-четени