С 1/4 намаляват оборотите при търговията с облекло и текстилни изделия 06.04 | 20:01

Ръст на оборотите от почти 11% има при търговията на дребно с фармацевтични продукти

От Деляна Петкова

По предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ) през февруари 2012 г. оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени намалява с 2% в сравнение с предходния месец.

През февруари 2012 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 6,4% под равнището на същия месец от предходната година.

На месечна база оборотът намалява в почти всички икономически дейности. Най-голям е спадът в сектора търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита. Понеженията там са с 14,7%. Значително по-добра е ситуацията при търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,2%.

Спрямо февруари 2011 година най-голям спад отбелязва оборотът в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 25,7%, а най-малък - в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,1%.

Увеличение на оборота на месечна база е  регистрирано само по отношение на търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности. Но в този сектор ръстът е относително слаб - с 0,5%.

На годишна база обаче повишението на оборотите при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - е от 10,4%.

Водещи

Най-четени