С 15 млн. лв. повишават качеството на родното земеделие 21.07 | 15:40

Подпомагането ще е за производството на плодове и зеленчуци

От Елица Елефтерова

С 15 млн. лв. през 2012 година ще бъдат подпомогнати производителите на качествени плодове и зеленчуци у нас. Това каза Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, по време на пресконференция в Министерство на земеделието и храните.

Министерство на земеделието вече е разработило схемата за предоставяне на помощта и до края на месеца тя трябва бъде внесена за одобрение от ЕК.

Отпуснатите пари ще бъдат част от Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Производителите ще трябва да обявят площите си за подпомагане, заедно със заявленията си по СЕПП.

Целта на схемата е да се повиши качеството на произвежданите у нас домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови и кайсии.

Подпомагането ще бъде на тон произведена продукция единствено за плодове и зеленчуци, които отговарят на стандарта за качество. Очакванията са обемът на продукцията за подпомагане да надхвърли 20% от обема на предвиденото пазарно количество за следващата година.

Проверката на качеството на предлаганите на пазара плодове и зеленчуци ще се осъществява от Българската агенция за безопасност на храните. Контролът на качеството се извършва на всички етапи на производство и търговия на посочените плодове и зеленчуци, както и по време на транспорт.

Водещи

Най-четени