С ниските данъци Трайков приканва германските компании да дойдат у нас 02.02 | 17:30

Министърът представи инвестиционните възможности у нас

От Ивайло Ачев

Три фактора правят България привлекателна за германски инвеститори – ниските разходи за правене на бизнес, близостта на страната ни до Германия и единния европейски пазар. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на бизнес форум в Берлин, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Според Трайков трите посочени от него фактора дават възможност на компаниите да постигнат оптимални разходи за производство и предоставяне на услуги, като "запазват" свързаните дейности като научната и развойна дейност, маркетинг и др. в рамките на европейската икономическа общност.

Трайчо Трайков не пропусна да изтъкне, че в България корпоративният данък и данъкът върху доходите са 10%, няма данък върху реинвестирана печалба в 130 български общини с висока безработица и данъкът върху дивидентите е само 5%. Министърът представи възможностите за нови инвестиции в сферата на енергетиката и енергийната ефективност, изграждането на пречиствателни съоръжения, инфраструктура, транспорт, аутсорсинг и логистика, както и в приватизацията на "Български пощи", ВМЗ "Сопот", "Кинтекс", на миноритарни дялове от електроразпределителните дружества, "Топлофикация - Шумен" и на държавното участие в свободните зони в Бургас, Пловдив, Свиленград и транзитната търговска зона във Варна.

През периода януари-ноември 2011 година 169 германски компании са разширили инвестициите си в България и са вложили още 132 млн. евро в страната ни.

Водещи

Най-четени