САЩ с по-скромен икономически растеж през второто тримесечие 26.08 | 18:49

Предварителните оценки сочеха растеж от 1,3%, а ревизията показа ръст от 1%

От Ивайло Ачев

По-малък икономически растеж през второто тримесечие, отколкото се предполагаше, отчита САЩ, показват данните на американското министерство на търговията, цитирани от Ройтерс.

Според ревизираната оценка американският икономически растеж през второто тримесечие е 1% на годишна база. Предишното измерване сочеше 1,3%. За сравнение през първото тримесечие растежът беше от само 0,4%.

Повечето икономически анализатори очакваха, че растежът на американската икономика ще бъде в рамките на 1,1%.

Като цяло по-слабо представяне се отчита при износа и складовите наличности. Обемът на складовите наличности е на стойност 40,6 млрд. долара, а се очакваше цифрата да е в размер на 49,6 млрд. долара. Тази разлика води до ограничаване на американския икономически растеж с 0,23%.

Отделно растежът на американския износ е само 3,1%, а не 6%, както се очакваше. Вносът пък е 1,9%, а не 1,3%, както сочеха предварителните прогнози. По този начин и приносът на търговията към БВП на САЩ е по-малък от очакваното.

За сметка на това обемът на бизнес инвестициите е скочил с 9,9%, а не 6,3%.

Известна доза несигурност за бъдещето на американската икономика в краткосрочен план обаче внесе председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. В днешното си изявление той не даде ясен сигнал каква политика ще води водената от него институция, като заяви, че фокусът остава върху възстановяването, но без да уточни дали ще има нови мерки и какви.

Най-четени