САЩ със сериозно забавяне на икономическия растеж в началото на годината 27.04 | 17:12

Ръстът за първото тримесечие е 2,2%

От Ивайло Ачев

Американската икономика забави темпа си на растеж през първото тримесечие на тази година, главно заради по-ниските инвестиции и заради рестрикциите от страна на федералните власти в някои сектори, пише Los Angeles Times.

През периода януари-март тази година икономическият растеж на САЩ е 2,2%. За сравнение през последното тримесечие на миналата година растежът беше от 3%.

Представянето на американската икономика е по-лошо и от очакванията на повечето анализатори отвъд Атлантика, които прогнозираха 2,6% ръст или дори малко повече.

Според данните на американското министерство на търговията бизнес инвестициите са се увеличили с 1,7% спрямо последното тримесечие. Това е доста по-малко, отколкото през октомври-декември миналата година, когато имаше ръст на инвестициите от 7,5%.

Инфлацията също бележи ръст – 2,9%, като в това число влизат продажбите на автомобили, които са главният двигател на растежа.

През тази година Федералният резерв очаква растеж на американската икономика в границите на 2,4 – 2,9%. Това означава, че най-вероятно ще има бавно понижение на безработицата, която ще е между 7,8 – 8%. През март американската безработица е 8,2%.

Водещи

Най-четени