Само 11,6 млн. лв. са приходите от такси за плажни концесии през 2014 г. 09.09 | 16:06

Постъпленията са паднали с 250 000 лв. спрямо 2013 г.

От iNews.bg

Скромната сума от 11,6 млн. лв. от такси върху концесиите на плажовете по Черноморието са постъпили миналата година в националния бюджет и по сметките на общините и областните администрации. Сумата е незначителна спрямо печалбата на плажните концесионери, върху която се начислява такса между 0,4 и 1%.

Приходите по това перо за 2014 г. са намалели с 250 000 лв. спрямо отчетените през 2013 г., показват данни на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), представени на днешното редовно заседание на кабинета, съобщи правителственият пресцентър.

"Съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие 50% от постъпилите концесионни плащания (без ДДС) или близо 4,8 млн. лв. са внесени в бюджетите на общините, на чиито територии са разположени плажовете”, обясняват от пресцентъра на Министерски съвет (МС). Заедно с това 10% от общата сума или 938 000 лв. са отишли в бюджетите на областните администрации.

Най-честите нарушения на концесионните договори, заради които се налагат глоби, са свързани с обекти, поставени на плажа в нарушение на схемите за тяхното разполагане, неосигуряване на достатъчна водноспасителна дейност, непредставени банкови гаранции за изпълнение на финансовите задължения и невнесени гаранции за изпълнение на задълженията, свързани с опазване на околната среда и др., се посочва още в доклада на правителството.

 

 

Водещи

Най-четени