Само 8% от жилищата у нас са застраховани 18.06 | 10:16

Земетресението в Перник не е довело до сключване на повече застраховки

От Ралица Стоянова

92% от обитаемите жилища в България нямат защита срещу земетресение, пожар, наводнение. При бедствие или инцидент собствениците им практически остават на улицата, съобщи Виталий Зарков от Националната асоциация за защита на застрахованите (НАЗЗ).

Останалите 8% от домовете имат застраховка поради факта, че са ипотекирани и са съсредоточени главно в големите градове. При инцидент собствениците им трябва да поискат от банката писмено съгласие, за да получат обезщетението си.

Българите могат да разчитат на чисто ново жилище след евентуално бедствие при годишна застраховка от около 150 лева. Най-достъпната защити на пазара, предлагани от застрахователните дружества, е с лимитирана отговорност – срещу годишна такса от 25 лева, а сумата, която се изплаща при настъпване на застрахователно събитие, е до 20 000 лева. 

По данни на асоциацията трусове в Перник са повишили интереса към подсигуряване на имуществото. Това обачевсе още не е довело до увеличаване на броя на сключените полици.

При инцидент държавата все още няма възможност да възстанови щетите, за това от НАЗЗ съветват гражданите сами да осигурят поне минимална защита за домовете си.

Водещи

Най-четени