Санди излезе твърде солено на застрахователите 02.11 | 18:20

Ураганът се превърна в третия най-скъп в историята на САЩ

От Андриян Георгиев

Ураганът Санди причини страхотни материални щети. Само преди дни загубите за застрахователите се оценяваха на между 5 и 10 млрд. долара. По последни данни обаче, икономическите загуби, нанесени в САЩ от урагана Санди ще са в порядъка на 30-50 млрд. долара, а директните загуби за застрахователната индустрия ще са между 10-20 млрд. долара.

Коригираните суми в посока нагоре се дължат на включването в размера на щетите загубите от изключването на електропреносните мрежи и наводняването на метрото в Ню Йорк, пише insmarket.bg.

Според някои експерти загубите от Санди няма да надхвърлят тези от урагана Катрина, който отнесе Луизиана през 2005 година. По данни на Insurance Information Institute, те са били в размер на 45 млрд. долара, без да се включва в тях потопът, който заля Ню Орлиънс.

Обаче други анализатори очакват икономическите загуби да надхвърлят тези от Катрина и да достигнат 100 млрд. долара. А дори и най-консервативните специалисти очакват, че Санди ще стане един от осемте най-скъпо струващи урагани в историята на САЩ.

В PricewaterhouseCoopers очакват съвкупните щети да са за около 45 млрд. долара.

Според глобалния застрахователен брокер Aon, американските застрахователи ще повишат стойността на полиците за имуществените застраховки и ще наложат по-сериозни условия за продажбата на тези полици в засегнатите райони.

"Наблюдаваме напоследък наводнения от такъв мащаб, които преди се случваха веднъж на сто години. Сега те вече се редуват през две. Изправени сме пред нови реалности, когато става въпрос за климата, а същевременно имаме остаряла инфраструктура. Това не е добра комбинация”, коментира губернаторът на Ню Йорк Ендрю Куомо.

Жертвите на бурята Санди в САЩ и Канада достигнаха 95 души, сочат обновени данни. Загиналите в щата Ню Йорк са 47 души. В самия град Ню Йорк жертвите са 39 души.

В Ню Джърси жертвите са 13, в Мериленд - 11, в Пенсилвания - 9, в Западна Вирджиния - 6, в Кънектикът - 4, във Вирджиния и Северна Каролина - по двама. В Торонто, Канада има един загинал.

Освен това Санди е взела най-малко 69 жертви в Карибския басейн, в това число най-малко 54 загинали в Хаити и 11 в Куба.

Водещи

Най-четени