Санираните панелки ще идват и с нови асансьори 05.01 | 16:45

Тази възможност обсъждат в регионалното министерство

От iNews.bg

Подобряването на енергийната ефективност на асансьорите може да бъде обединено заедно с Националната програма за саниране на многофамилните жилищни сгради. В момента тази възможност се обсъжда в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

"Става дума за намаляване на разходите за ток, консумиран от асансьорите. Браншови организации предлагат подмяната на асансьорите да се включи в националната програма за саниране", коментират експерти. Те посочват, че изплащането на асансьорите може да е и на изплащане.

По думите на Силвана Любенова, която е директор на дирекция "Техническа хармонизация и политика за потребителите" в МРРБ още от миналата година представителите на бранша водят такъв разговор с ведомството.

"Информацията беше, че това ще бъде включено в програмата, без да е окончателно ясно, очакваме от МРРБ последно да потвърдят дали задължително ще се включи в програмата и подмяната на асансьорите", обяснява тя, цитирана от БТА.

Според председателя на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков повече от 80 хил. асансьора у нас са на 25 - 30 години. "Според нас те са напълно амортизирани и не отговарят на съвременните изисквания за безопасна експлоатация и се нуждаят от подмяна", посочва той.

Миналата седмица регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че санирането на всички панелни сгради ще бъде на 100%. Тя обясни, че първото изискване е блокът като минимум да има 36 апартамента. По думите й санирането ще се финансира с 1 млрд., като за това ще бъде създаден специален фон.

Водещи

Най-четени