Селското стопанство е на второ място по ръст на фирмите 13.01 | 17:47

Предприятията у нас са се увеличили с 11%

От Десислава Маданска

Селското стопанство е на второ място по ръст на фирмите. Наред с енергетиката и информационните технологии това е един от секторите с потенциал за растеж. Това стана ясно след среща между изпълнителния председател на камарата Божидар Данев с Дорте Домланд, старши икономист на Световна банка, който е на посещение у нас.

Другите фирми, които се развиват добре са тези от секторите на електрониката и електротехниката, машиностроенето и туризма.

За периода 2008-2012 г. броят на фирмите в България е нараснал с 11% благодарение най-вече на микропредприятията, които са с 14% повече и е за сметка на малките и средните фирми. В периода на икономическа криза най-голям ръст в броя на фирмите у нас се наблюдава в сектор "Енергетика", където през 2012 г. фирмите са с 67% повече спрямо 2008 г. Това се дължи най-вече на бума на бизнеса с възобновяеми енергийни източници.

По думите на Данев българският пазар е ориентиран към внос, въпреки че имаме изключително благоприятни природни условия за производство. 72% от храните на у нас са вносни. Според него, сред причините за недостатъчното развитие на селското стопанство е затрудненото субсидиране и липсата на работна ръка.

Водещи

Най-четени