Сенчестото банкиране влиза в полезрението на ЕС 19.03 | 18:18

Този вид банкиране дава алтернатива на банковите депозити

От Ивайло Ачев

Препоръки за контрола и регулацията на "сенчестото банкиране" готвят Европейската комисия и Съветът за финансова стабилност на ЕС, съобщават от Брюксел.

Мерките са част от дискутираното от Г-20 в Сеул през 2010 година и Кан през миналата година относно финансовия сектор и регулацията му.

"Сенчестото банкиране" изпълнява важна роля във финансовата система. То осигурява допълнителни източници на финансиране и предлага на инвеститорите алтернатива на банковите депозити. Възможно е обаче то да застраши дългосрочната финансова стабилност, тъй като във финансовия сектор възникват неочаквани рискове, които могат да се прехвърлят към редовния банков сектор.

Според определението на Съвета за финансова стабилност сенчестото банкиране е "система от кредитно посредничество, включващо структури и дейности извън редовната банкова система." Евентуални сенчести банкови структури и дейности са:

- фондовете на паричния пазар и други видове инвестиционни фондове или продукти, подобни на банковите депозити;

- инвестиционните фондове, които предоставят кредити или са финансирани чрез заемни средства, включително търгувани на борсата фондове и хедж фондове;  

- финансовите дружества и дружествата за обезпечения, предоставящи кредит или кредитни гаранции или извършващи операции по преобразуване на ликвидността и/или падежа, чиято дейност, за разлика от банките, не е регулирана;

- застрахователните и презастрахователните дружества, които издават или гарантират кредитни продукти;

- комбинирането на активи и продажбата им под формата на ценни книжа (секюритизация), заемането на ценни книжа и сделките по споразумения за обратно изкупуване (репо сделки);

Като част от изготвянето на зелената книга с предложения за сектора, ЕК проучва допълнителни варианти и стъпки в пет важни области, свързани с банкирането: управлението на активи, заемането на ценни книжа и репо сделките, секюритизацията и другите структури на сенчестото банкиране.

Следващи стъпки

Заинтересованите страни могат да изпращат своите становища до 1 юни тази година. На 27 април в Брюксел ще се проведе конференция по проблемите на сенчестото банкиране.

Всичко това ще бъде отразено в позицията на ЕК на международно равнище и в решението ѝ относно предстоящите необходими действия.

Водещи