Системите за безопасност са 40% от цената на атомните централи 16.03 | 12:58

За АЕЦ "Белене" са предвидени уникални системи за безопасност, казаха от Росатом

От Деляна Петкова

Системите за безопасност са около 40% от цената на атомните електроцентрали, каза на форум на доставчиците от атомната промишленост в София Кирил Комаров, изпълнителен директор на дирекцията за ядрено-енергийния комплекс на Държавна корпорация "Росатом".

По думите му за АЕЦ "Белене" са предвидени уникални системи за безопасност. Централата е проектирана така, че да издържи падането на 400-тонен самолет и температурни колебания от минус 57 до плюс 60 градуса по Целзий, добави Комаров, цитиран от БТА.

В момента строим десет ядрени електроцентрали, като за всички технически решения, които предлагаме, носим пълна отговорност за тяхната безопасност по всички международни стандарти, добави той. За България не е подходящо да се отказва от собствените си АЕЦ и да зависи от други държави, коментира руският специалист.

Той изрази надежда в най-скоро време Агенцията за ядрено регулиране да одобри техническия проект на бъдещата централа. Комаров припомни, че се предвижда поръчките за българските компании в проекта да са около 30 на сто от общия обем, което се равнява на около 2 млрд. евро. Предвидените работни места са около 5000.

По повод събитията в японската атомна електроцентрала "Фукушима" представителите на "Росатом" коментираха, че възникването на цунами на територията на АЕЦ "Белене" е невъзможно. Торнадо може да се появи веднъж на 100 000 години, срещу което обаче проектът е защитен, отбелязаха специалистите. Те припомниха, че в петкилометровата зона около предвидената централа няма активни разломи, а площадката й е одобрена за атомна електроцентрала от АЯР.

Водещи

Най-четени