След 2020 г.: Еврофондове само за сектори с висока добавена стойност 12.04 | 14:54

Кохезионната политика трябва да се гради с визия за внуците ни, каза Томислав Дончев

От iNews.bg

Бъдещето на политиката по сближаване на ЕС следва да бъде насочено към инвестиции в сектори с висока добавена стойност, средствата да се разходват ефективно и да се разпределят по опростени правила, да се спазва принципът на субсидиарност, да има по-добро и гъвкаво програмиране, плавен преход между програмните периоди и подобрен териториален подход. Около това се обединиха държавите-членки на днешния Съвет по общи въпроси, формат "Кохезионна политика", председателстван от вицепремиера Томислав Дончев.

"Дебатът относно Кохезионната политика след 2020 г. представлява съществен елемент от общия дебат за бъдещето на Европа. Много е важно да бъдат обвързани. Не можем да решаваме как да разпределяме средствата за сближаване, без преди това да определим приоритетите си, без да имаме визия как искаме да изглежда Европа след 10 години, или още по-смело, Европа, която строим за нашите деца и за децата на техните деца”, заяви Дончев.

Заключенията от Съвета са ясно послание към Европейската комисия само дни преди да бъде представен проектът за следващия дългосрочен бюджет на ЕС - Многогодишната финансова рамка. Българското председателство ще проведе на 8 юни в София тематична Конференция на високо ниво за размяна на мнения по предложенията на Комисията относно бъдещето на Кохезионната политика.

Водещи

Най-четени