Сметките за парно тревожат и американците 21.03 | 10:46

След лютата зима все повече жители на САЩ са настроени негативно за бъдещето на икономиката си

От iNews.bg

Все повече американци не вярват в светлото бъдеще на икономиката си. Опустошителният ефект от лютата зима все още има въздействие в САЩ, отбелязват анализатори. Според тях днес жителите на САЩ са по-големи негативисти, отколкото са били преди 4 месеца – в началото на зимата.

Процентът на негативно настроените превишава оптимистите с 12 пункта този месец. Това е най-голямата разлика от ноември 2013 г., става ясно от изследване на Bloomberg.

"Последните резултати са под въздействието на трудностите, които изпита населението на САЩ, включително високите сметки за отопление през зимата. Друга причина за негативизма на гражданите е повишението в цените на храните, породено от сушата в Калифорния и поскъпването на бензина", заяви Гари Лангер, президент на Langer Research Associates LLC.

Цената за един галон обикновен бензин на 18 март тази година е била 3,53 долара, като това е най-високата му стойност от септември 2013 г. Поскъпването на храните е с 0,4% през февруари 2014 г., което е най-високото ниво от септември 2011 г.

Междувременно потребителските цени за дрехи, обзавеждане и коли втора употреба са паднали, за да привлекат отново клиенти. Американците споделят, че това са най-изгодните месеци за пазаруване.

Бавното раздвижване на трудовия пазар може да окуражи гражданите. Новите работни места са се увеличили повече от очакваните 175 хиляди през февруари 2014 г.

"Ако приходите продължат да растат и потребителите са по-уверени, това ще се отрази добре на икономиката" , смята Кен Поуел, шеф на General Mills.

Най-четени