Сметките за ток да се проверяват отвън, предлага новият министър 16.03 | 12:36

Енергетиката не може да бъде отделена в ново министерство

От Ралица Стоянова

Да бъде направен международен одит на сметките за ток, за да се види защо са толкова високи, предлага служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

 Според него така ще се види кой на кого и какво плаща, защо го плаща и обосновани ли са разходите.

"На базата на този преглед ще се види как ценовата структура може да бъде променена”, каза Асен Василев пред "Нова телевизия".

 Министърът е предложил енергетиката да бъде отделена в ново министерство, но се оказало, че това е много трудно да стане, тъй като минава през акт на народното събрание.

 "Напълно смятам, че енергетиката е важен отрасъл в икономиката и заслужава особено внимание”, заяви Василев. 

Няколко са важните неща в отрасъла. Според министъра първо трябва да се работи внимателно с ДКЕВР. Системата трябва да се направи така, че да не могат да се получават неравностойни договори.

Второто важно нещп е да се защитят потребителите и те да нямат неравностойни договори с дружествата.

Третата задача е управлението на държавните активи в отрасъла.

Държавният енергиен регулатор ще ограничи още печалбите на електроразпределителните компании ЧЕЗ, "Енерго-про” и EVN. Това ще стане през лятото, когато ще бъде намалена така наречената норма на възвръщаемост на капитала.

Регулаторът ще вземе окончателното решение в края на юни, съобщава bTV.

По данни на ДКЕВР за миналата година трите компании имат печалба в размер на 123 млн. лв.

Първите няколко години, след като бяха приватизирани през 2005 г., трите компании работеха с 16% норма на възвръщаемост на капитала. От 2008 г. тя бе намалена на 12%.

Сега енергийният регулатор е решен в следващия регулаторен период от 1 юли да намали този процент на печалба значително.

Най-четени