София е домакин на среща за газовите връзки между Румъния, България и Гърция 21.04 | 17:01

Енергийните министри на трите страни ще обсъждат утре в столицата проекта за Вертикален газов коридор

От iNews.bg

На 22 април, сряда, в София ще се проведе първата среща на работната група на високо равнище и на експертната работна група за "Вертикалния газов коридор".

Инициативата на България, Гърция и Румъния за изграждане на Вертикален газов коридор е регионална подгрупа, която ще подпомага и ще работи в тясно сътрудничество към Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа (CESES).

По покана на българския министър на енергетиката Теменужка Петкова участие ще вземат министърът на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис и Адриан Албулеску, държавен секретар в Министерството на енергетиката на Румъния. Срещата ще бъде открита от заместник министър-председателя по европейски фондове и икономическа политика Томислав Дончев, съобщиха от енергийното министерство.

Ще бъдат обсъдени актуални въпроси по изграждането на Вертикалния газов коридор, който трябва да свърже мрежите на Гърция, България и Румъния. Реализацията на инициативата ще допринесе за подобряване сигурността и диверсификацията на доставките на природен газ за региона на Централа и Югоизточна Европа.

Водещи