Спестяванията ни са към 4 млрд. лева през 2011 година 03.02 | 19:00

Новината е съобщил Симеон Дянков по време на правителственото заседание

От iNews.bg

През 2011 година българското население е спестило почти 4 млрд. лева, като само за месец декември, само за един месец, са спестени от домакинства (това е извън бизнеса) 768 млн. лева.

Това коментира финансовият министър Симеон Дянков по време на правителственото заседание тази седмица, е видно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерския съвет.

"Всъщност в сравнение с последните десет години спестяванията в България са на рекордно ниво",  коментира още Дянков. Той се позовава на последната статистика.

В предишни години спестяванията са били от рода на 2,5 милиарда до 3 милиарда лева. Пре последните шест месеца  нивото на спестяване рязко се покачва. В същото време намаляват и задълженията на домакинствата, а предишни заеми се изплащат по-бързо, отколкото са били сроковете.

"Въпросът е какво става?", се пита Дянков и иска съвет от премиера как може с активни социални или икономически политики как да се борави с тези средства - "доста голям ресурс, който влиза в банките, а не се използва за развитие на бизнеса, за покупателна способност".

Хората се плашат от кризата и започват да спестяват за по-лоши времена, смята Дянков.

За Бойко Борисов фактите са лесно обясними - всички стрес тестове показали, че банковата система е стабилна.
"Доверието в нея е голямо и всеки, който продаде къща, вила, нива, а да не говорим, че сега стотици милиони даваме за отчуждителни процедури по магистрали, всъщност ние много хора направихме богати – пречиствателни станции, жп линии, субсидиите в земеделието са огромни пари. С една дума, банката, веднъж, е стабилна институция, второ, лихвите са големи", обяснява премиерът.

"В началото на кризата това е сигурност, в края на кризата това вече е мързел. Свикваш, всеки месец отиваш и си взимаш лихвичката и колкото – толкова", допълва той и обяснява, че инициативата липсва.

В дускисията се включват и министърът на земеделието Мирослав Найденов и Томислав Дончев, отговарящ за европейските средства. Тя коментират, че по оперативните програми в населението са влезнали милиарди "живи" пари. Част от тези средства не отиват за развитие на бизнеса, а в банките.

Водещи

Най-четени