Споразуменията по „Южен поток“ може да минат без предоговаряне 20.01 | 15:25

Москва и Брюксел ще търсят двустранно решение

От Десислава Маданска

Европейската комисия и Русия ще търсят решение за съдбата на газопровода "Южен поток", без да се налага преразглеждане на междуправителствените споразумения с транзитните държави. Причина, за да се стигне до тук са изискванията на Брюксел проектът да отговаря на евроизискванията. В началото на декември ЕК обяви, че договорите за газопровода не отговарят на европейското законодателство и трябва да бъдат преразгледани. Това се отнасяше и за споразумението, което сключиха България и Русия, информира в. 24 часа".

Основните възражения на Брюксел бяха свързани с това, че в тях не са отчетени условията на Третия енергиен пакет на ЕС, които изискват достъп до всички тръбопроводи за алтернативни доставчици и не допускат основния доставчик на газ да контролира тръбите и да определя тарифите.

В петък в Москва еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер се срещна с руския енергиен министър Александър Новак. Двамата се договориха за създаване на работна група, която да обсъди правните и техническите въпроси на проекта. Според Анатолий Яновский, заместник на Новак, не става въпрос за преразглеждане на междуправителствените споразумения, а задачата на групата ще бъде да направи така, че "Южен поток" да функционира според законите на ЕС.

Сроковете, в които групата ще работи, все още не са ясни.

Водещи

Най-четени