Спряха приватизацията на "БДЖ – Товарни превози" 19.07 | 11:12

Причината е липсата на сериозен инвеститорски интерес

От Ралица Стоянова

Прекратиха приватизацията на "БДЖ – Товарни превози".

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прекрати публично оповестения конкурс на един етап за продажбата на 2 325 087 дяла, представляващи 100% от капитала на дружеството, собственост на "Холдинг БДЖ” ЕАД, гр. София.

Мотивите за решението са липсата на сериозен инвеститорски интерес още в началния етап на конкурса и невъзможността да се реализира конкурентна процедура за дружеството.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол съвместно с Министерството на транспорта и информационните технологии и ръководството на "БДЖ Холдинг” ще направи цялостен анализ и в оптимален срок ще започне нова приватизационна процедура на дружеството, съобщават от агенцията. 

Припомняме, че румънска и чешка фирма и адвокат закупиха тръжна документация за участие в конкурса за приватизация на дружеството миналата седмица. Румънската компания Grup Feroviar Român е собственик на най-големия частен жп превозвач у нас - "Българска железопътна компания" (БЖК). Чешкият кандидат Advanced World Transport  притежава 6000 вагона и превозва около 11 млн. тона товари годишно - колкото и "БДЖ-Товарни превози".

Очакваше се "БДЖ-Товарни превози” да бъде продадено заедно с дългове от 104 млн. лева.

Водещи

Най-четени