Спряха приватизацията на БФБ 14.03 | 13:28

МФ изрично е изразило нежеланието на държавата процедурата да се продължи

От Кремена Бедерева

Прекратена е процедурата за приватизация на Българската фондова борса-София (БФБ) и Централния депозитар, съобщават от борсата.
Това е станало на 25 февруари 2013 г., след като Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) е получила писмо от Министерството на финансите (МФ), в което е изразено изрично нежеланието на държавата процедурата да се продължи.
Причини за отказа не са посочени.

МФ притежава 50,0542% от капитала на БФБ и на и 43,07% от капитала на Централния депозитар, а на АПСК беше възложено да.

Изпълнителния съвет на АПСК е прекратил договора с чешката Patria Corporate Finance ("Патриа корпорейт файненс") - компанията-консултант, която в края на 2012 г. беше избрана да извърши анализ на правното състояние, както и да изготви информационен меморандум и приватизационна оценка на всяко едно от двете дружества.

С решение от 7 март Надзорният съвет на АПСК е предложил на изпълнителния директор да предприеме действия по прекратяване на приватизационната процедура, съобщават от АПСК.

Кога започна приватизационната процедура на БФБ-София и Централния депозитар и кои от големите световни борси проявиха интерес към купуване на БФБ, вижте при Econ.bg.

Най-четени