Среща на Захариева с квесторите на КТБ заради ОП "Регионално развитие" 11.08 | 14:40

В банката има блокирани средства по програмата

От Мина Стойчева

Тези дни ще се срещна с квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ), за да обсъдим замразени там пари по ОП "Регионално развитие". Това потвърди вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева в интервю за в-к "Труд". По нейните думи в поставената под специален надзор финансова институция има блокирани средства на програмата за жилищно саниране.

"Лошото е, че има блокирани и около 500 хил. лв. на самите етажни собственици в доверителни сметки в банката, свързани с програмата за саниране”, обясни Захариева.

Според служебния регионален министър в момента заради спрените плащания по ОП "Регионално развитие" има опасност от забавяне на някои проекти. "Един от най-застрашените проекти, който се финансира от спряната ОП "Регионално развитие", е този за Северната скоростна тангента на "Околовръстното шосе" в София", коментира служебният министър. Заедно с него, рисков е и този за жилищното саниране, чиито средства са блокирани в КТБ.

"Преди една година успяхме да увеличим безвъзмездната помощ по тази програма от 50 на 75%. Осигурихме възможността социално слабите семейства да получат 100% безвъзмездна помощ”, обяснява Екатерина Захариева.

"Между 300 млн. лв. и 925 млн. лв. ще са необходими за осигуряването на разплащането по програмите към ОП "Околна среда", коментира вицепремиерът. Първата сума ще е достатъчна те да се покрият в случай, че някои плащания по оперативната програма бъдат възстановени.

Ако това обаче не стане, ще са необходими 925 млн. лв. за покриването им. По нейните думи тези пари ще бъдат осигурени от резерви в държавния бюджет.

Според Захариева могат да бъдат използвани резервите по инвестиционната програма на правителството, които няма да бъдат усвоени до края на годината.

"По някои проекти дори не са започнали търговете. Всички резерви оттам пак ще бъдат дадени на общините, но по линия на оперативните програми”, обяснява тя и допълва, че това е един от възможните източници, но той не е достатъчен.

Като друг алтернативен източник вицепремиерът вижда обществените поръчки. "Трябва да се прегледат процедурите по министерства. Там, където няма спешна необходимост, поръчките може временно да бъдат отложени”, казва тя. Заедно с това Захариева коментира, че средства могат да бъдат взети и от фискалния резерв.

Водещи

Най-четени