Старинен обичай дарява „Перловата“ ракия с аромат на жасмин 15.02 | 11:31
Познавачите винаги я избират за своята трапеза
"Перловата" ракия от Карнобатските лозя е невероятно ароматна и пивка заради старинен обичай, прилаган хилядолетия наред от прочутите местни майстори. Способът дарява гроздето с божествени ухания на жасмин, трендафил и карамфилова пъпка, като гарантира отлична зрялост и висока захарност.
Агрономите разказаха, че тероарът, върху който "Винпром Карнобат" засажда лозята за "Перлова", притежава уникални свойства, а слънчевото греене, почвите и климатът там са оптимални за отглеждане на висококачествени български сортове.
Елитната ракия се дестилира в единствените по рода си посребрени казани, които чрез електролиза от вътрешната страна съхраняват изключителните й аромати и едновременно я пречистват до съвършенство. Богатият цветист букет се извлича, като гроздето ферментира с ципата в продължение на 15 денонощия, при изключително ниски температури. Отлежаването ѝ в стари дрянови бъчви прави вкуса комплексен и балансиран, с богатство и мекота, присъщи за най-класните дестилати.
Не случайно точно в деня на Свети Трифон, най-младите лозари на Карнобат бяха посветени в тънкости на сорта, накарал познавачите да изберат "Перлова" за своята трапеза.
Навръх празника, "Винпром Карнобат" обяви инициативата "Да познаваш традицията", в рамките на която ученици от местния лозаро-винарски техникум ще усвояват ценни професионални умения. Най-добре подготвените измежду бъдещите агрономи бяха провъзгласени за "Майстори на традицията" и получиха шанса да овладеят старинния обичай по зарязване на лозята. Той се предава в Карнобатския край от поколение на поколение, а най-старият лозар, който го практикува, днес е на 82 години.
Агрономите разказаха, че навремето той лично ги е обучавал, а сега те предават ценните знания на бъдещите си последователи.
"Проектът "Да познаваш традицията" не просто приобщава младите карнобатлии към труда и грижите за земята. Вярваме, че най-добрият начин да съхраним хилядолетната традиция на Карнобатския край е като я предадем на нашите деца.
Това е начинът да ги уверим, че лозята и избите на Карнобатския край са мястото, където знанията им ще бъдат оценени, а талантът ще намери поле за изява", разказа изпълнителният директор на "Винпром Карнобат" Десислава Николова и увери, че образованите и подготвени хора са най-ценният капитал на "Винпром Карнобат".
Водещи
-
Матура по БЕЛ: Произведението, което се падна, е „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски
Изпитният вариант беше генериран от 5 859 375 възможни комбинации
17.05 | 13:00
-
Тежко е състоянието на жената, пострадала при катастрофата с Петков
Пациентката е на командно дишане, но има оптимистична прогноза, каза д-р Валентин Власаков,...
17.05 | 12:45
-
Кои пари горят при идване на еврото, коменатр на експерт
Според него този факт за определена група българи е основна мотивация при инвестициите в...
17.05 | 12:30
-
Ергенът проговори! Защо избяга от Маги и Надежда
Награя бТВ преброи целувките, които Алек раздаде в шоуто. Оказаха се 130. А Алек безцеремонно...
17.05 | 12:30
Най-четени
-
Кратък брифинг даде адвокатът на Венцислав Караджов – полицаят, който се барикадира в дома си
„И той, и аз не приемаме доживотната присъда. На може да се тупаме в гърдите, че сме...
17.05 | 10:15
-
Кирил Петков е разпитан за адската катастрофа
Шофьорът й загина, а неговата съпруга е в много тежко състояние. Тя е настанена в болница...
17.05 | 11:00