Стартира приватизацията на „Топлофикация-Шумен“ 28.11 | 15:27

Минималната конкурсна цена е 10 000 лв.

От Десислава Маданска

Приватизацията на "Топлофикация-Шумен" ЕАД започва. Това реши шуменският общински съвет на днешното си заседание. Общинарите решиха процедурата да бъде обновена въпреки съдебно решение, с което дружеството е обявено в несъстоятелност. Според тях няма законова пречка да започне подобна процедура.

Общинските съветници одобриха докладната записка на местната администрация, според която чрез публично оповестен конкурс ще бъдат продадени на един етап на 9 697 101 акции, представляващи 100% от капитала на "Топлофикация-Шумен". Минималната конкурсна цена е 10 000 лева.

Сред изискванията към инвеститорите са: направените вложения за тригодишен период от сключването на приватизационния договор да не са по-малко от 2 млн. лв.; да се представи банкова гаранция за добро управление в размер на 200 000 лв. в срок 45 дни от датата на сключване на договора; дружеството да възобнови дейността си и топлоподаването да започне най-късно за сезон 2014-2015 г. Също така да се извърши погасяване или предоговаряне на задълженията на шуменското парно; да не се допуска обявяване в ликвидация или несъстоятелност на дружеството за период от три години от сключването на договора. 

В процедурата за приватизация на "Топлофикация-Шумен" имат възможност да участват фирми с предмет на дейност - топлоснабдяване. Първоначалното предложение на администрацията бе да се даде възможност да придобият собствеността на дружеството и инвеститори в сектора на производството и търговията с електроенергия.   

Водещи

Най-четени