Стойнев за вота на недоверие: Политическа игра, без мисъл за енергетиката 09.05 | 18:50

Нямам притеснения за състоянието на дружествата в сектора, подчерта икономическият министър

От Момчил Лалев

Политическа игра, без мисъл за енергетиката и за отстояването на националния интерес. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, по повод намерението на ГЕРБ за внасяне на вот на недоверие срещу правителството по темата "Енергетика" броени дни преди изборите.

Той отбеляза, че вижда в дебатите една добра възможност да се направи анализ на сектора.

"Надявам се Борисов, който си отиде от власт заради енергетиката, да може да обясни до къде той стигна с проекта Южен поток и дали лихвата от 8%, която той договори беше добра, защо замръзна изграждането на интерконекторните връзки със съседните страни, защо бе спрян износът на ток и кой доведе НЕК почти до фалит", каза министър Стойнев.

"За съжаление, вместо политиците да планират няколко десетилетия напред по ключови теми като енергетиката, те продължават да мислят на дребно в мандати. Добре е, че този дебат ще се води очи в очи в българския парламент, а няма да използваме отново Брюксел за посредник. За мен, да заблуждаваш умишлено ЕК, че в страната ти се нарушава европейското законодателство, е форма на национално предателство", добави министър Стойнев.

Той подчерта, че към момента няма никакви притеснения за състоянието на дружествата в енергетиката.

"Нямам притеснения за състоянието на дружествата в енергетиката. Само ще ви припомня, че Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на "Български Енергиен Холдинг" "ВВ+" със стабилна прогноза При определянето на рейтингите са взети предвид силната позиция на БЕХ групата на пазарите на електроенергия и газ в страната. Според Fitch последните позитивни развития относно регулациите на енергийния пазар в България е възможно да доведат до повишена доходност за групата БЕХ през 2014 г. Задлъжнялостта на групата се определя като приемлива, имайки предвид нивата на задлъжнялост на други енергийни компании в Европа", каза още министър Стойнев, цитиран от агенция "Фокус".

Най-четени