Стряскаща прогноза: Въгледобивът у нас е тотално обречен 16.10 | 17:28

Причината – нереформираната енергетика

От iNews.bg

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев направи някои доста притеснителни прогнози за въгледобивния отрасъл. Според него той е тотално обречен, а причината за това са цените на енергийния пазар, както и нарастването на плащанията за парникови емисии.

Той мотивира това крайно становище с драстичния спад в цената на горивата и намаляващата цена на възобновяемите енергийни източници в световен мащаб. Данев изтъкна още, че по силата на Монреалското споразумение през 2020 година при производството на електроенергия вече ще плащаме не 10 долара на тон емисии, както досега, а 50 долара. 

В основата на всичко стои нереформираната енергетика. Според него ниската цена на електроенергията, която изкупува НЕК за сметка на високата цена на електроенергията от "Марица изток 1" и "Марица изток 3", смачква въгледобива. Затова е препоръчително държавата да започне да мисли какво да прави с работниците в сферата на въгледобива. Тя трябва да измисли начин да ги мотивира да се прехвърлят в други сфери и да се преквалифицират, предаде БНР.

"Правим каскада от политически грешки. Политическите грешки дават натрупвания и избиването на тези политически грешки започва - дали е "Бобов дол", дали "Черно море", дали ще бъдат откритите рудници в Димитровград, защото в дългосрочен план и те са обречени. Това е животът. Технологично въгледобивът е обречен. Либерализирахме и пазара на електроенергия, който прави всички тези рудници излишни", обясни Данев.

Водещи

Най-четени