Сухопътният транспорт у нас е предпочитан за превоз на товари 25.08 | 12:36

За сметка на това при водния транспорт има сериозен спад в обема на превозените товари

От Ивайло Ачев

По предварителни данни на НСИ през второто тримесечие на 2011 година превозените товари с помощта на сухопътен транспорт в България възлизат на 24,6 милиона тона. Това е с 3,5 млн. тона повече спрямо същия период на предходната година.

Най-голямо е увеличението при товарния автомобилен транспорт 19.8%.

Извършената работа, измерена в тонкилометри, също отбелязва ръст - със 17.3% спрямо второто тримесечие на 2010 г. и достига 6,3 млрд. тонкилометра. Както при превозените товари, така и при извършената работа, нарастване се наблюдава при всички видове сухопътен транспорт.

Най-голямо е увеличението при автомобилния транспорт - със 734.5 млн. ткм, и железопътния транспорт - с 540.6 млн. Тонкилометра.

Същевременно през второто тримесечие превозените пътници със сухопътен транспорт са малко над 133 милиона души. Това е с 2.7% по-малко в сравнение със съответния период на 2010 година и се дължи на по-малко превозените пътници с автобусен транспорт.

При международните превози се наблюдава увеличение с 1.6%, но поради ниския им относителен дял - от 0.3% в структурата на превозените пътници, те не оказват съществено влияние върху общата тенденция.

При водния транспорт в България в сегмента товари има намаление от 24,4% на годишна база на превозените товари през второто тримесечие. Като абсолютна цифра през периода април-юни тази година по вода са превозени 1,4 млн. тона товари. Намалението се дължи изцяло на по-малко превозените товари от морския транспорт, който отбелязва спад в обема на превоз от 40.5%.

Извършената работа в тонкилометри е 5,1 млрд. ткм, или с 32.8% по-малко спрямо второто тримесечие на 2010 година. Както при превозените товари, така и при извършената работа намалението се дължи основно на по-малкия обем извършена работа от морския транспорт – с 34.3%.

С плавателните съдове на водния транспорт на българска територия през периода април - юни 2011 г. са превозени почти същия брой пътници, както и през съответните три месеца на 2010 г. - 40.7 хиляди души.

Водещи

Най-четени