Събираме повече пари от прелитащи и кацащи самолети 01.03 | 16:02

Правителството вдигна таксата за обслужване в българското небе и на земята

От iNews.bg

България ще събира повече пари от прелитащите и кацащите у нас самолети. Такова решение взе правителството, което промени изменения на Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в България. С тях се утвърждава нова такса за аеронавигационно обслужване от 26,97 евро. Която е с 19% по-висока от действащата до момента от 22.68 евро.

В същото време обаче промените в наредбата предвиждат намаляване на лихвите върху неплатени аеронавигационни такси. До момента върху закъснелите такива плащания се начисляваха допълнително 10.06%. От 1 януари 2017 г. тя ще бъде 9.88%. И двете промени влизат в сила със задна дата – началото на т.г.

Таксите за аеронавигационно обслужване са разходно ориентирани и покриват необходимите средства за управление на въздушното движение и експлоатация на съоръженията. Те се определят в съответствие с документите на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO), Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Eвроконтрол) и Европейската комисия.

Промените предвиждат и намаление на осреднената такса за аеронавигационно обслужване на летище София от 414,41 лв. на 396,46 лв. Няма промяна в таксите на останалите международни летища в Бургас, Варна, Пловдив и Горна Оряховица.

Водещи

Най-четени