Със средства от ЕС „Карнобатплод“ развива производство, което се реализира успешно на няколко континента 21.11 | 12:19
Вече два пъти семейната консервна фабрика се модернизира с европейско финансиране
Семейството на Елка и Атанас Атанасови вече повече от 20 години успешно стопанисва "Карнобатплод" АД. За успеха на консервената фабрика в малкия град те се грижат заедно с техните синове. С помощта на петдесетината работници в предприятието, семейство развива производство, чиито продукти достигат до различни краища на света. За модернизацията на оборудването на два пъти са разчитали на европейско финансиране - първо по предприсъединителната програма в областта на земеделието и селските райони САПАРД. През последния програмен период техен проект за нови машини и съоръжения на стойност над 1.107 млн. лева е получил финансиране още при първия прием по подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). "Проектът почти е изпълнен, има построен хладилник, закупени са също така машини и съоръжения, които заменят ръчния труд на много работници, чието осигуряване е сериозен проблем", споделя изпълнителният директор Атанас Атанасов. От началото на този сезон е в експлоатация и хладилното съоръжение, с чиято помощ се удължава периодът на работа.
От Русия до Австралия
Продуктите на компанията основно се реализират в чужбина, въпреки че имат добър прием в две големи търговски вериги у нас. "Стремим се да продаваме навсякъде. Това обаче означава, че трябва да се удовлетворяват различни вкусове. В момента имаме успешни продажби в Израел, откъдето имат изисквания храните да отговарят на строги стандарти и затова редовно ни проверяват", разказва Елка Атанасова, която също като съпруга си е възпитаник на Университета по хранителни технологии. Компотите от праскови са голямата гордост на семейното предприятие. Освен на Израел, те се продават успешно в Америка, Русия, Италия и други западноевропейски страни, а също така и в далечна Австралия. Суровината пристига в комбината от градините в околността на Карнобат. Преди време е правен внос и от Гърция, но от тази година 99% от използваните праскови са български. Причина за това са увеличените площи с овощни градини, производителите на плодове реагират добре на увеличеното финансиране, но все още родната суровина не е достатъчна. В момента 80-90 на сто от производството на "Карнобатплод" се пада на плодови консерви, а амбициите на собствениците са да се развие и зеленчуковото направление.
Водещи
-
Експерт: Един избирател, който е дал доверие и вижда, че от другата страна не му се връща, се отдръпва
Категорично предизборната кампания, която започна с разглобяването на сглобката, не даде...
13.05 | 17:45
-
Зодия Телец - партньорски хороскоп
Другата му характерна черта, тайната му, ако искате, е вродената му любов към неподправената...
13.05 | 17:30
-
Ето на какво се дължи бума на коклюш у нас
В някои области от страната започнаха проверки за стриктното изпълнение на имунизационния...
13.05 | 17:15
-
Временно са спрени сърдечните операции на деца
Недостигът на медицински сестри е критичен
13.05 | 17:00
Най-четени
-
„Ставам вече порно звезда”: Изнудват бивш министър с клип с нецензурно съдържание
Близките ми много се изненадаха, че толкова ми се е повишил сексуалният потенциал на тази...
13.05 | 10:30
-
„Тази е лесна, пишете ѝ“: Десетки жени попадат без да искат и без да подозират в чат канали
В скрити чатове като по каталог се разпространяват снимки и телефонни номера, придружени с...
13.05 | 09:45
-
Извънредно от Радев! Остро предупреждение към Северна Македония
България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да...
13.05 | 10:45
-
Медици настояват децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище
Това се случва на фона на ръста на случаите на коклюш у нас
13.05 | 09:45