ТЕЦ „Марица изток 3“ е подала жалба срещу ДКЕВР 27.06 | 13:06

Причината е искането за предоговарянето на дългосрочните договори

От Мария Стоянова

Топлоелектрическата централа "Контур Глобул Марица изток 3" е подала жалба срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Причината е искането за предоговарянето на дългосрочните договори, предаде в. "Преса".

Преди дни стана ясно, че държавният регулатор е завел жалба до Европейската комисия за неправомерна държавна помощ в договорите на Националната електрическа компания (НЕК) за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "Марица изток 3" и ТЕЦ "AES Марица изток 1". От ДКЕВР очакват отговор от Комисията да има през следващата седмица и да бъде разрешено да се ограничи изкупуването на електроенергия, както от ВЕИ централите, така и от "американските" ТЕЦ-ове.

Експерти от инициативата "Да спасим енергетиката на България" са категорични, че ако от 1 юли все пак се намалят цените на тока, централите ще бъдат принудени да намалят разходите си и да съкращават персонал. ДКЕВР предлага енергията от вятърните централи да поевтинее с около 20%, а цената на слънчевата енергия да е с между 50 до 60% по-ниска.

Минимум 2000 души ще останат без работа, прогнозират специалистите. Според тях цените на тока неминуемо ще растат нагоре, като държавата трябва да създаде механизъм за подпомагане енергийно бедните.  

Най-четени