Теглим бързи кредити, за да си платим сметките 18.02 | 11:09

Повече жени, отколкото мъже, взимат малки заеми

От Ралица Стоянова

Търсенето на малки и бързи краткосрочни кредити расте, а плащането на комунални и битови сметки е все по-честа причина хората да ги ползват. Това показват данните на "Изи Кредит".

За октомври-декември фирмата е отпуснала близо 50 хил. кредита в България – с 28% повече спрямо същия период на 2011 г. От тях близо половината са били изтеглени с цел плащане на сметки - за ток и отопление, празничното пазаруване и покупката на подаръци.

5% от хората пък теглят бързи кредити за пътувания или празнувания. Около 14 февруари е имало случаи, в които хората теглят малки кредити, за да купят подарък на любимия.

Жените преобладават сред клиентите на бързите кредити. И двата пола ползват бързите заеми приоритетно за плащане на сметки, за ремонт и обзавеждане на жилището и за оборотни средства за семейния бизнес.

Дамите ги влагат още в здраве и образование, докато мъжете ремонтират с тях семейния автомобил и купуват техника.

Данните показват още, че бързи заеми ползват и все повече хора, които работят активно, имат постоянни и стабилни доходи и нямат излишно време, което да пилеят в кандидатстване и чакане за потребителски кредит.

Търсенето на  бързи кредити остава силно и в началото на новата година. Прогнозата  е пазарът на малките и бързи краткосрочни кредити да продължи да расте с бързи темпове тази година.

Най-четени